Tawaran Hebat !!!

Thursday, March 31, 2011

mAkHluK2 yG kITa TeLaN sEcArA tIdAK sEdaR

Tanpa kta sedar rupanye ada bnyk makhluk2 asing yg telah kita sedut melalui udara dan debu... d sbbkan makhluk2 ni kecil so sush nak tngh dgn mata kasar. Jgn tak tau bahkan makhluk2 ni turut kita telan bersama2 mknan dan minuman yg ada... ewww..... pasni jgn terdedahkan mknan tau....bahaya....

Kalau kita dapat melihat wajah, rupa dan bentuk makhluk-makhluk ini dgn mata kasar, pastinya tak sanggup untuk menelan mereka...wajah mereka sangat menggerunkan!  eeew...... bayangkan kita makan nasi pastu dlm nasi tu ada menatang ni...yeeekkk.....



Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Kalau you all tidak berasa gerun, anda bukan manusia normal :p kah kah kah... ye la sape yg tak geli tngk gmbr ni pastu ada kat tilam pula tu... 



Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan mahluk-mahluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali. So pas ni kena rajin2 mandikan kucing tu... tp agak2nye hilang ke haiwan ni bila dh didicurah dgn sabun kat ats bdn mereka???



Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Siyes???? Bayangkan la dlm sekeping roti Gardenia atau roti Hi-5 yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini. Justeru, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas. Senang mskkan dlm tupperware je...


Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). Nampak macam makhluk asing yang sangat tak kiut kan? Huduh giler tapi tak tau dia suka duduk kat mana...



Gambar ini pula hanyalah gambar lalat hitam yang selalu berterbangan dalam rumah anda. Bengiskan wajah dia ni? Tp yg selalu terbang kt rumah rasanye tak de la bengis mcm ni... Cuma hensem skt la dari yg ni... Kah kah kah... huhu.....

Thursday, March 24, 2011

eArTh HoUr 2011



Halllooo Malaysia... Earth Hour muncul lagi!!!! Jom support Earth Hour 2011 pada 26 Mac 2011, SABTU ni okey. Lets switch off your lights from 8.30pm - 9.30 pm.. 1 Jam jer.. tak lama kan.. Last year me joint... mcm mane?? alaa tutup je la lampu kat rumah tu... masa ni last sem kt UiTM.. Kbtln 8.30 tu me and my housemate, Yana and Rien bru nak mkn so kita org mkn dalam gelap jer dgn bantuan lilin... huhuhu... Tak pe janji berikan sokongan...

It's all about working together to create a better future for our planet....  Show your support here...



Save our World....


tAkUt / fObiA / gEli hAiwAn aPE?

Pagi td dgr hot chat kat Hot Fm... tajuk hot chat pg ni ialah "Fobia Haiwan Ape?" huhu tu pun lau me tak silap dgr la td. Dgr pun msa tngh siap2 nak pg keje... kejap dgr... kjp mcm tak dgr sngt... kah kah kah... Tp kalau dia org tnye me la kan...jwpan yg akan me bagi katak terbang dgn lipan... itu pun lau dia org tnye la.. tp cnpem dia org memang tak tnye pun sbb me pun tak sempat la nak tepon hot tu pagi2 tngh nak pg keje... lau tngh melepak tak pe la juga kan... huhuhu...

Katak terbang tu memang siyes me geli + takut + fobia... penah sekali tu me nak mandi, conpem2 la msk bilik air kan, tbe2 me nampak dia kat tingkap bilik air tu.. ala tingkap yg kecik tu.. ha kat situ... mula2 me tak perasan tb bila lama2 me tngk dia, dia melompat pula... ape ingt me nak cium dia ke??? eeee......wweeeekkkk.... tak selera I okey... hahaha... then bila dia dh melompat pe lagi, me pun meplompat keluar bilik air... kah kah kah seb baik smpt keluar, lau tak menangis tak berlagu la tngu superman dtg selamatkan...  Terus ckp dgn abah suh keluarkan katak tu... Pastu bila nak msk bilik air, sblm mandi kena survey dulu bilik mandi tu.. bahaya wooooo main terbang2 pula.... eee....yeeekkkk...geli tul dgn katak terbang ni.. lau yg biasa me okey lagi... as long as dia tak kacau me, me pun tak kacau dia.... Ni masa zaman2 me dh sekolah menengah la...


pic: Uncle G

Another 1 is lipan... Ni zaman sekolah rendah... masa mlm tu duk umah nek.. Kbtulan pakai bju kurung sbb baru balik dari mengaji Al-Quran... tah mcm mana terasa ada benda jalan kat betis ke peha msa tu... peh ape lagi terus tanggalkan kain dan cmpak... pastu kuis2 kain tu dgn penyapu... sekali ya Allah... keluar lah sebesar besar lipan dari kaih tu... Nasib baik dia tak gigit me... ape lagi bunuh la dia dgn pnyapu tu... haaaiiissshhhh....masa tu ckp dlm hati "tak baik punye lipan, ko raba2 aku pulak ye".... dan tamat la riwayat lipan tu... Tp lipan ni me tak fobia... oit..tak fobia bukan rela dia datang raba lagi yer... cuma lau nampak dia tak de la lari lintang pukang...  kah kah kah...

pic: Uncle G

To non-smart phone users, anda kini boleh download Opera mini secara percuma di sini dan berpeluang utk memenangi 1MB PERCUMA penggunaan data. #digioperamini

Tuesday, March 22, 2011

MuSim hUjAn kE???

Assalamualaikum dan selamat pagi sume..
Pg ni rasa tak mau bngun tdo lngsung. hahaha.... rasa nak tdo jer peluk2 bantal smbung mimpi.. seb baik hari ni hari keje lau cuti dah conpem smbung mimpi itu pun lau pintu bilik tak kena gegar.. peh mcm ganas jer bunyi... kah kah kah... tak der la smpai mcm tu pun sbnrnye..
Semenjak dua menjak ni bnyk betul Allah bagi rezeki hujan ye... Lau tak ujan pagi, ujan petang... tak pun mlm.. Copius la... skrg ni musim ujan ke? ataupun memang Allah nak turunkan rezeki lebih? 
Bila cuaca mcm ni pun ramai pula yg demam. Semalam bawa my sepupu pg klinik. Mula2 tu tak der org pun tp bila me and my cousin and my auntie dtg, ramai pula yg dtg pastu.. tp kbnyakannya memang demam. Cuaca tak menentukan kan.... Anyway to all bloggers...jaga kesihatan yer... jgn main hujan....

 
Jom tukar yg mcm kat sini . Boleh dapat 5X mata ganjaran bonuslink. Hebat kan!!! 

Monday, March 21, 2011

JiKa tErLaLU mEnGeJaR kEsEmPuRnAaN

Jika kamu memancing ikan……
Setelah ikan itu terlekat di mata kail……
Hendaklah kamu mengambil ikan itu……
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja…….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya……
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……
Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……
Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……
Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……
Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia    menjadi milik orang lain……

Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……
Oleh itu janganlah  KITA TERLALU MENGEJAR KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !
“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”

SEMOGA MENJADI PEDOMAN UNTUK ANDA SEMUA.AMINNNN.

Thursday, March 17, 2011

SaBaR jE La

Dalam seminggu dua ni btl2 mnguji kesabaran bila balik keje... Eeee...kalau sehari dua leh tahan lagi... Setakat 2 3 tepek leh sabau lagi tp bila dh penuh bertepek2 kat whole body my CCC (plat no okey) memang tak ley tahan.... aduh...nak2 kawasan parking memang bnyk pokok... takkan nak naik je dgn bnyak bnda yg bertepek2 tu... Malussssssss d buatnyer...... nak juga lap skt2 biar tak nampak sngt bnda yg bertepek2 tu..

Nak tau pe?????? Si burung punye tahi shit. Aduh....tak tahan btl... Selama ni tak de pun... Tbe2 kebelakangan ni ada pula... tu yg pelik tu... Bnyak sungguh burung kat atas pokok tu.. sblm ni tak de la sampai mcm tu sekali. Tp nasib baik itu burung punya tahi (gaya mcm jarjit upin ipin cakap) bukan mcm tahi... ha pening pula nak terangkan mcm mana sbb bila tahi tu kering, pastu kita lap guna kain kering dia mcm habuk kayu... phm tak? huhu tak tau la nak explain mcm mana bntuknya tp mcm tu la... nanti lau ada gmbr me akan upload ye.

Kadang2 terfikir mungkinkanh ada kena mengena dgn tsunami dan gempa bumi kat Jepun tu???? Tak de sape pun tau jwpnnye.. Cuma Allah s.w.t je yg tau kenapa dan mengapa. Tp lau ada sape2 yg tau sila angkat tngn yer tp kna make sure pakai deodorent ye nanti bersin pula mak cik mak cik kat sebelah rumah... hahaha.... kuat sngt ke bau sampai org sebelah leh bersin.. kah kah kah...

Tuesday, March 15, 2011

kUnInG dH x De

Last week me balik kampung coz ada kenduri arwah... Then, keesokan harinye (sabtu) my sista a.k.a Fatieha told me that kuning dah tak de (die already)... Me pun tnye la "kenape"? Fatieha bgtau "tak tau la knape. Mngkin makanan tak sesuai kot". Me jwb "ish tak kan la"..

Pelik tul... Kita org bg dia mkn makanan kucing yg bnyk jual kat pasar raya tu sbb putih mkn yg tu... Hmm...memang la kuning tu kucing biasa (kucing kampung) tapi takkan la sbb tu dia mati... Walauapapun (mcm ni ke eja? tak ingt la) my little brother sngt sedih... Dan tetibe dia persalahkan me sbb ambil gmbr kucing hari tu... Me amek gmbr kucing tu sbb nak letak kat blog ni jer... huhu....

 Salah ke amek gmbr haiwan???? Tp pelik la sbb me pun ada amek gmbr putih tu tp sihat jer dia... Tak kiok pun mcm kuning tu... hmmm..... sedihnye d persalahkan.... Dan sedih juga sbb kuning dah tak de.... Kita org happy je tngk dia sbb dia lincah dan suka main2... Tp skrg sume tinggal kenangan jer....

Friday, March 11, 2011

iCe dReAM

Just wanted to share this amazing picture with you all ...
 I got it dari forwaded email from my ex-manager...
Jom layan....



burger ice cream... best2...

huhu...takut jer nak mkn yg ni...

conpius...mcm mana nak mkn yg ni...


haha...camne nak main ni...

taraaa....tak de anak ayam pun...

wah....




enjoy it....


eXciTeD nAk BaLiK kAmPuNg...

Selamat pagi Jumaat... Cuaca mendung je pagi ni... Shahdu jer... Huhu... Pagi2 dtg office memang semangat sbb hari ni Jumaat esk cuti... Lagi satu sbb mlm ni nak blk kmpung.. Excited giler.. my family n siblings sume kt Melaka... Excited mcm dh lama tak balik je padahal mnggu terakhir bulan 2 hari tu ada je blk kampung.. Hahaha... Mlm ni blk dgn my pak cik punye family and mak andak punye family. Balik 1 kereta je ramai2...

 Actually esk siang ada Majlis Khatam Al-Quran utk cousin2 me yg mana dh habis bca Al-Quran... Kemudian mlm pula ada Keduri Arwah utk Allahyarham datuk ku sbb dah 100 hari beliau meninggalkan kami semua... Allahyarham meninggal dunia pada 7 Disember 2010 bersamaan 1 Muharram yg lepas.. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan org2 yg beriman... Sedih tetap sedih tapi ini sume Qada dan Qadar Allah, so kita kena terima...

Seronok sbnrnye nak balik ni sbb dpt jumpa mama, abah, adik beradik ku (lalalala.....), and semua sedara mara walaupun tak sume yg ada utk majlis esk..
Semoga kami selamat sampai ke kampung mlm ni....
Amin...

Thursday, March 10, 2011

a DaY wItHoUt HP

Assalamualaikum.... Selamat Pagi Khamis...
Apa yg korang rasa bila ta der hp walaupun sehari.. Me?? Biasa jer... hahaha...(jahat punye statement).. Actually mlm tadi i switch off my hp... Dunia perang mulut jap dgn mr.S..
Caaaiiittt... tajuk a day wo hp.. tp ni bukan a day, brape jam jer sbnrnye...hahaha... sengal.....
Affter off my hp, kemas2 bilik skt and lompat atas tilam... haha..pe lagi dah mula nak bermimpi..
FInally around 10pm me dah tertidur pun dgn amannya... Padahal dunia telah bergolak tp bleh pula layan mimpi.. huhu i dun care... tido lagi best... This morning bila wake up dari tido rasa WOW... fresh nye... haha.... selalu jer tak cukup tido sbb bergayut jadi monyet tiap2 mlm..



Bila pagi on je hp, WHAT???? ada miss call jer... hampeh... 3 je pula tu. itu pun around pukul 2am..oit kalau me on hp pun lum tentu lagi me answer the phone la time2 mcm tu.... msage 2 jer???
Tp around 7.30am baru la melambak2 sms... Jenuh pulak nak reply... hahaha...
Tp sbnrnye if tak de hp sehari memang tak keruan di buatnye.. Bukannya my hp ni asyik berbunyi 24 hours pun. tp if tak der hp di sisi rasa mcm ada sesuatu yg missing jer..
So you all sume mcm mane?? Adakah sama tak keruan mcm me juga? ataupun tak kisah mcm me juga? Hahaha....dua2 sekali nak ku kaut... ape da....

Tuesday, March 8, 2011

oUr dAy

8 March 2011
Today is our day... Selamat Hari Wanita...
Selamat Hari Wanita d ucapkan utk diri sendiri (hikhikhik), mama, adik, makcik2, kengkawan dan rakan2 blogger...

wanita juga memainkan peranan penting dalam kehidupan seorang lelaki..
disebalik kejayaan seorang lelaki pasti ada seorang wanita d belakangnya...



Seindah hiasan adalah wanita solehah.....


Amin.....




nOkIa VS bB

Waaaaaaaaaaa...... Mood hari ni dalam kekeliruan.... Actually me plan nak beli new hp bcoz current hp ni asyik "hanger" jer... tension mak cik...
Tp still tak wat final decision lagi nak beli hp ape........ Somebody help me...
My wish nak beli Blackberry Bold 9780... but my Mr. S cakap no no no no no no.... Beli Nokia c7..
Huh....eeee........ Geram jer.... Bila buka topik nak beli hp msti huru hara dunia kejap... Sbbnye berlainan pendapat... Grrrrr.... Finally me diam je... Hahaha... tp dlm hati tetap pada BB... Planning nak beli snyap2 pastu tnjuk jer.. takkan pula Mr.S nak suruh pulangkan balik kan.. mengarut jer.. Hahaha... jahat punye planning (keluar tanduk jap)....


Ini la Blackberry Bold 9780 yg menjadi pujaan hati ku (ayt mcm kenal jer...)
Hmmm nampaknye mcm terpaksa lupankan jer BB ni... waaaa.... nak yg ni....
nak yg ni la Mr.S..............



Ha ini pula Nokia C7 yg Mr.S sibuk2 suruh me beli... (ayat tak puas hati je ni)....
Eee....tengok design dia....bujur pulak... sbb tu la mcm tak menarik minat jer me nak beli c7 ni.. if shape dia mcm c6-01 ok la...me stuju... tp ni.... eee.....

Pastu Mr.S sibuk jer terangkan kelebihan hp ni... bla...bla...bla...bla... tka kuasa me nak dgr pnjg2..hahaha.... but until today still blum ada keputusan.... susah sngt me hangkut jer dua2 kan baru best...
hahahaha.... oit2 bnyk duit ke sngt nak hangkut smpai dua ha?? Nokia c7 suh la Mr.S belikan... BB 9780 me beli sendiri... hahaha... bgus punye idea.... ni tah keluar brape tanduk tah....

M NaSiR mEniNgGaL????

Msti terkejut bila tngk tajuk akbar harian metro hari ni...
Siapa yg tak terkejut tiba2 d dngrkan dgn berita yg begitu menggermparkan... Tetapi bila dh bca paper hari ni baru la tau sbnrnye bukan M Nasir komposer terkenal negara kita ni.. Kenyataan ni dh d sahkan sendiri oleh Marlia Musa, isteri kepada M Nasir di harian metro hari ni 8 March 2011.....


Setelah di selidik, M Nasir yg d maksudkan merupakan seorang imam di Jakarta yg kebetulan nama singkatannya juga adalah M Nasir...
Huhu...sekali salah org la...

Monday, March 7, 2011

jUsT tHe wAy U r - bRuNO mArs

Hi.... morning.... mood pagi ceria hari ni... Jom dgr lagu yg membuatkan me ceria d pagi hari Isnin ni...
Bley la nyanyi sekali dah siapkan lyrics lagi tu... Shhh....nyani pelahan2 kang bos dgr...
hahahaha......kantoi....
Layan.....Just the way you are by Bruno Mars.....


video

Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying

She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her nails, her nails
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful

And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking
If you look okay
You know I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Reserved to Tieha
Design by Cik Kumbang