Tawaran Hebat !!!

Friday, August 19, 2011

Today is Friday.... yeah... sume org tau hari ni hari Jumaat.... I love friday... ngeh ngeh ngeh sape yg tak love dgn Friday... sbb Sabtu adalah cuti... ooppss.... Friday is not my 2nd bf okey... hehehe.... motif bgtau hari ni jumaat sbb nak jelouskan kpda sesape sahaja d luar sana yg kena keje hari Sabtu... hehehe... jahat gile....

Actually me nak tunjuk gmbr ni....


+

ini



kenape??? until today my bos yg bertanggungjawab utk menyain borang cuti tak masuk lagi.... T__T wahh....bengkek dah menunggu.... minggu ni entry penuh tentang borang cuti yg tak bersain ni....

Kalau sampai hari yg me nak cuti tu pun still dia tak dtg n sign form ni.. jwbnye......



me nak cuti jugak... tak peduli... tak nak datang office... suka hati la nak cuti brape lama pun...hehehe... nanti dah keje balik baru la isi form cuti yg baru..... nanti bila my bos call ckp jer mcm ni "owh, sorry sy dah ada kat kampung la" ngeh ngeh ngeh (ketawa jahat)... takkan dia nak ckp dtg office skrg juga kan....

Gile jahat, tp me tak peduli... tak nak datang jugak keje! Nak cuti....! okey thanks...



Thursday, August 18, 2011

Sampainye Hati Kamu Wahai Manusia...

Hari ni dah 18 Ramadhan... Tak sangkakan.... pejam celik pejam celik dah 18 hari kita berpuasa... lau nak shopping raya pun minggu ni jer tinggal... next week msti ramai yg dah berpusu2 pulang ke kampung kan... tp msti ada juga yg nak wat persiapan terakhir kt kampung nun... honestly me tak prepare pe2 lagi... huhu, baru je beli baju raya 1.. tu pun online.. duit raya pun lum tukar lagi... uhuk uhuk.. nampknye tahun ni tak de duit raya la ye.... hehe ^__^

Ni me nak cite tentang kisah sedih yg telah berlaku pada petang 16 Ramadhan yg lalu... Pas me bali keje me pun park la si scoot kat tempat parking lor... tak kan kat dalam rumah lak... @__@ then masa tngh kunci2 si scoot tetibe ada seekor anak kucing yg sungguh comel d bawah si scoot.. Bulunye lebat tompok2 cokelat n kelabu.... Usianya dalam 1-2 bulan lau tak silap me... Me pun sempat la usap2, angkat2 dia sebelum masuk umah....

Dalam pukul 6 lebey... 6.30 gitu la.... me kat dapur tengah tolong my aunt masak.... sementara tu me sempat jengah ke luar tingkap dan... dan.... dan...... sedeynye... me dapati kucing tadi tu.... kucing tadi tu...... waaaa............ sedey weh...... kucing tadi tu dah pun meninggal dunia kena langgar.... leper wey.... isi perut tak de pun yg terburai.... tp ape yg pastinye leper..... me rasa me tau sape kah manusia yg tak bertonggengjawab tu.... b4 tu ada van park kat situ... dan van tu lah yg telah melanggar kucing tersebut.... hantu betul la ca ya nun alif tu... sesuka hati jer.... rushing sngt nak pg mana?? nak pg berbuka kew?? eeee.... geram betul.... dah la sebelum kejadian tu me ada main2 dgn anak kucing tu.... tapi siyes memang comel... kalau alif nampak msti dia suka... tp nak wat mcm mana kan... umurnye tak panjang.... T__T dan kucing tu pun telah selamat d kebumikan....


Wednesday, August 17, 2011

Rabu yg tak terkata-kata #2


pic; Uncle G

Arrgggghhh...... my bos tak masuk lagi + tak sign lagi borang cuti = picture kat atas ni

Tutorial hide shoutbox

Utk mengemaskan blog me yg me rasa dh mcm semak jer... sume nak d letak kat sidebar belah kanan nun, me pun wat la alternative len supaya tak de nampak semak... salah satunye hidekan shoutbox tu... so, kurang la siket gadget2 kat sidebar tu kan... sebenaunye dah lama juga me nak hidekan shoutbox ni cuma tak berkesempan jer.... so, ni tutorialnye;

1. Pg kat Dashboard ===> Design ===> Add Gadget ===> pilih HTML/Javascript

2. Copy n Paste kan code kat bawah ni kat HTML/Javascript tadi. Gantikan ayat yg berwarna biru tu dgn code shoutbox. (leh guna code shoutbox yg sedia ada kt blog korang tu)

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
Masukkan kod Shout Box di sini
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
3. Preview & Save

Dan jadilah mcm ni..... taraaaaa....

Tuesday, August 16, 2011

Mood Raya

Since semalam lagi lagu2 raya dah start d main kan d corong2 radio... Owh.. bila dgr kat opis rasa terus malas nak wat keje... Rasa nak switch off PC and balik kampung... hehehe... melampau la mcm tu kan...

Ni mana bos ni.. semalam tak masuk opis... me dah terpacak pg2 lagi kt opis dgn semangat juang yg tinggi utk apply cuti raya.. tup tup dia tak masuk utk cek n sign form cuti me.... Peeehhh... menyirap satu badan.... sabar..sabar....

pic; Uncle G

Cuti tu penting ooo.... Lau tak, tak best la raya... hehehe... Pg2 ni pun me dh dngr lagu raya... syahdu jer terus ingt nak balik kampung.. hehehe... tak habis2.... selagi tak raya, memang tak habis kan...

Hopefully hari ni bos masuk... kejap pun tak pe la janji dia sign surat cuti tu sudah....

Monday, August 15, 2011

CuTi RaYA - dAh ApPLY ke??

Hari ni semangat me nak datang opis... Reason??? sbb nak apply cuti raya... hehehe... excited kat... tu yg bersemangat tu... nak2 nak balik kampung + raya.. berganda le kegumbiraan itu dgn sendirinye.... Memandangkan cuti raya ikut kat calendar jatuh pada 30 dan 31 August, dan 1 September ada lah cuti ganti, sbb cuti umum raya & Hari Kemerdekaan jth pada hari yg sama.. cuti dah tak bnyak ni... so nak apply kena budget2.. 


pic; uncle G

Tapi kan, if nanti d umumkan 1 Syawal jatuh 31August... So kita akan dapat cuti tambahan iaitu pada 2 Septembar... maknanye public holiday 31 August, 1 September dan 2 September.... info ni me baca kat SINI. tp ni sume bergantung kepada pengumuman tarikh hari raya puasa oleh Majlis Raja-Raja nanti.

Cer kira cer kira korang punye cuti brape lama... tp dah cuti lama2 ni nanti confim Isnin tu tak de mood nak keje.... hik hik hik... mood raya la katakan... Raya kan sebulan... smpt nak smbung beraya lagi ni... huhu

Selamat Hari Raya Merdeka....
(Hari Raya + Hari Merdeka)

Sunday, August 14, 2011

tUtOriAL iKLaN cHUrP2 kAt bLoG

Nampak tak nampak tak? Tak nampak?? sila buka mata besar2 bulat2.. hehe... Ni ha, nampak tak pe yg me bulatkan tu? Bolatan haruslah warna merah ye tuan2 dan puan2... huhu



Cewah2...saje je nak tunjuk me dah tempek iklan churp2 kat sinun... Hehe... baru wat 2 iklan dah letih... adus... huhu... Me tau ramai yg dh tau tntg churp2 ni... dan ramai juga yg dah tempek iklan tu kat blog memasing. Sape2 yg lum register churp2 leh register kat SINI eh....

Owh nak bgtau, tutorial ni me jumpa kat blog Maisarah. Senang n simple sbb me tengok tutorial kat blog len mcm susah sbb nak kena pg ke photobucket la itu la ini la... yg ni senang n simple jer... leh la try yer...

Saturday, August 13, 2011

bAcK tO nOrMaL - sEtTiNgs CoMmEnt

Dulu me ada wat entry tentang me tak leh nak reply comment yg ada kt entry kt SINI... memang frust la sbb tak dapat nak reply... dan me tengok sejak kejadian tu juga jarang blogger2 mengomen... mungkin mereka menghadapi mslh bila nak post commen kat entry me kot... dan sekarang setelah me godeh2 blog ni me dah dapat penyelesaiannya.... Alhamdulillah.... me tak susah hati lagi.... yipeeey.... bebas mengomen lepas ni...

Me saje wat entry ni mana la tau nanti me nak guna lagi utk wat rujukan, tak pun ada blogger2 len yg ada mslh yg sama ke kan nak tau mcm mana nak tukar setting comment tu kan.... huhu... bnyknye "kan"... okey mcm ni caranye;

1. Pg kat dashboard ====> cari Setting


2. Pg kat Comments


3. then, cari Comment Form Placement, dan tandakan samada nak pilih Full Page atau Pop-up Window.



if pilih pop-up window, dia akan jadi mcm gmbr kat bawah ni. Keluar comment box yg comel lote tu...

if pilih full window dia akan jadi mcm gmbr kat bawah ni pula;

ha, 1 page penuh je dgn comment.... if pilih yg ketiga tu.... Embedded below post, dia akan jadi mcm dlm entry me sblm ni yg mana me tak leh nak post comment. Tp actually bergantung kepada blogger tu sndiri yg mana lebih selesa... mungkin yg Embedded below post tu me tak tau guna kot, tu yg sampai jadi mcm tu...tak lenh nak post comment...

4. Ni paling penting, jgn lupa klik button SAVE SETTING yer...


Done.... happynyer..... @___@







Friday, August 12, 2011

x De dRivEr La

Pagi tadi masa otw pg office, me membontoti (erkk mcm tak sopan jer ayat ni)... eh eh mengekori (eh bila masa pulak me ikut dia).. ermm... alah senang cite mcm ni la.... me kat belakang kete ni.. kete Ford warna biru.. nampak mcm model lama sikit la.... Sekali me tengok "eh eh, tak de driver la" wah...scary ni...  me tinjau2 kete depan tu rupanye ada la... tapi kat sebelah kiri... hehe

pic;uncle G

Huhu.. tanjat boboy (ala2 sepah gitu...)  igntkan Mat bin Salleh yg drive sekali pak cik da... huhu... ye la jarangkan dpt tengok kete yg driver dia sebelah kiri.... Dulu masa kt UiTM ada la 2 3 biji kete yg driver sebelah kiri. One of them ialah my lecturer... dia ajar subject ape eh... hrmmm.. Cost Accounting lau tak silap.. nama tak ingt la.. tp Chinese lady.. memang baik and soft spoken... tak penah pun marah... tp dah berumur sikit... wehhhhh dah melalut dah... huhu... UiTM d hatiku...

Kalau kete di Malaysia driver d sebelah kanan mcm ni...

pic;uncle G

Even kete tu import ke, driver still sebelah kanan kan...Kecuali pembeli tu sendiri yg request nak sebelah kiri... Masa me kat belakng kete tu kan... me terfikir mcm2... hrmmm mcm mana kalau dia drive kete tu sensorang, then kena ambil ticket parking kt machine... erkk... sape nak tolong ambilkan... if dia pg MCD ke drive thru mcm mana eh... kalau dia nak bayar toll mcm mana eh? kecuali dia pakai Smart Tag la kan sbb tak yah risau nak hulurkan tangan ke hape... if guna Touch' n Go pun still kena touch sebelah kanan... Hehehe bnyk betul persoalan yg bermain d fikiran.... Last2 me biarkan je persoalan tu kat blog ni...hehehe...  Kpda sesape yg ada jawapan sila bgtau ye....




 

Thursday, August 11, 2011

aPeKaH mAkNaNyE iNi

Ape kemendenye ni?? huhuhu... tadi me membusykan diri pegi ke traffic sources dan mengintai-ngintai apekah yg d cari2 oleh reader dalam seminggu ni (3 Aug - 10 Aug 2010)... Sekali mata me ternampak search keywords yg terletak d tangga terakhir tu... nak tau pe dia????

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

mempersembahkan...... jeng jeng jeng..... bunyi suspen sikit.....

*

*

*

*

*

*

*


ha... tu dia.... "episode ayam el teiha" huhu.... apekah maknanye itu? bahasa ape ni me pun tak tau le.... erkk... ada juga ke cerita tajuk mcm ni kat Malaysia? huhu.... then me tengok kat Audiance - page view by countries



ada reader dari Spain, Sweden, Germany and France yg mengintai blog ni.... owhh..errkkk tapi paham ke dia org ni bca blog me? Blog me ni totally in Bahasa Melayu.. tp ada la time gatal meng-mix kannye dgn English tahap pasar borong la... mungkin dia just type jer "episode ayam el teiha" kat google dan terkeluarlah blog me ni kot... hik hik hik... kelakar la pula.... ada juga mcm ni yer... tapi.... ape mknanye tu eh? mana la tau sesuatu yg tak brape baik ke kan, mana me tau...

p/s; tu sbnrnye bahasa negara mana eh?


Wednesday, August 10, 2011

BrApE kALi pG kLiNiK???

Dalam masa setahun berape RM you all yg terebang gara2 pg klinik? Ni bukan kes sakit yg teruk n kena ada appointment dgn doc la... Ni mcm skt yg ringan2, demam, batuk, selsema.... Biasenye kalau anak2 demam sikit msti nak bawa pg klinik kan.... ye la parents mana yg tak risau... (errkk gaya cakap mcm dah kawin + ada anak jer....)


Semalam my cousin demam.. dia ajak me bawa dia pg klinik.... owh maaan.... klinik???? me bukan fobia ke tau allergic dgn klinik tp entah la me tak suka betul pg klinik... If demam me akan telan panadol, paling koman pun 1 biji, pakai socks, sweater, blanket, baaammm lompat atas tilam, tido... Esk pagi bangun dah segar... If selsema panadol soluble + vicks, batuk ubat batuk + vicks... oit2 vicks bukan utk d makan... tenyeh la kat idong ke kat tekak ke...

Bukan nak bangga ke hape tp Alhamdulillah dalam masa 2 tahun me keje kt KL ni, kesihatan me masih d tahap yg boleh d kawal walaupun kdng2 balik keje basah lencun mandi hujan.... Tak payah pg ke klinik bagai... sekali pegi dh kena cas RM30 hengget (erk...mungkin ni yg paling minimum). Entah kenape me memang tak suke bebeno pg klinik... Then, my cousin leh tnye ni;

Cousin; Akak brape kali pg klinik kat sini?
Me; Ha??? klinik? sekali jer.. tu pun sbb terpaksa nak MC...
Cousin; sakit pe?
Me; hrmmm tak sakit pun (pengakuan jujur ni ahaks.....), tp nak MC punye pasal ckp la sakit kepala....

Errkk... ni kalau my bos tau ni habis la.... Huhu... Kiranye me ni pekerja yg berdedikasi la kan... jarang2 MC... ye, memang jarang MC walaupun co dah cakap MC leh berbelas kali... fuhyyyooo... manyak tu.... errk... tp me selalu amek cuti.. hahaha *__* ni pun tengah budget2 cuti utk raya sbbnye mana la tau kan ujung2 tahun nanti gegamai pulaks sepupu sepapat nak kawen yg memerlukan amek cuti...





Tuesday, August 9, 2011

2nd aZaM tErcApAi JuA

Alhamdulillah.... hari ni 9.08.2011 me telah pun menerima my own car... Syukur...ni merupakan 2nd azam yg tercapai dlm tahun ni...dalam bulan Ramadhan lagi tu... bulan yg penuh keberkatan.... yg pertama kat SINI. semuanye d capai sedikit demi sedikit dan dgn berkat usaha dan doa.... since me kat KL, so mama, abah dgn tieha je yg pegi amek kereta tu kat Perodua.

Actually mcm2 dugaan dan cabaran utk dapatkan kereta ni dari start booking lagi sampai lah sumenye dh confirm... Masa mula2 booking me decide utk ambil Myvi Elegance Purple dgn no pendaftaran yg dah me pilih... Everthing okey n settle... Abah suruh ambil Myvi yg full spec (Elegance) sbb nanti tak la menyesalkan. dan abah juga cadangkan utk ambil wrna purple. Memandangkan me ni anak yg Solehah, me pun ambil la warna purple. Kebetulan Mr.S pun suruh ambil warna purple sbb dia tahu me suka warna purple.... ni kiranye me ni girlfriend yg solehah la ni kan... hehe.... okey2 sila tumbuk saya yg perasan ni..... dush..dush...dush... aiyyaaakkk...

Early July, my SA merangkap ex-SA utk mama (sbb dulu mama beli kete dgn SA yg sama - best services okey) cakap, if nak purple dia tak pasti dapat bila dan dia tak janji akan dapat no pendaftaran tu... Waaa... masa ni sedih wey.... sob..sob.... @__@ bengkak dah mata ni... huhu :P

Then, me dgn seBolat suaranye telah mendecide utk ambil color Ebony Black... Mr.S pun setuju.. pada me colour tak penting, leh paint semula (eerrkkk...tp sayang la dah byr mhal2 color nak repaint lak). Yg penting no pendaftaran tu....



dan ini lah dia.... huhu... tp ni gmbr google jer....  yg original tak dan nak amek lagi... jauh le... Alhamdulillah me dah terima Mr.M ni... Mama, thanks ye bantu me dan menyettlekan hal kete ni dari mula2 booking sampai la dapat hari ni....sbb mama je yg berurusan dgn SA tu... ulang alik dari rumah ke Perodua... jauh tu...  I owe you a lot.... Love you so much... Mmmmuahhh :* :* :*

Tadi me baca kat FB Perodua Myvi 2011 ada ura2 yg menyatakan color purple akan keluar pertengahan bulan ni... sentap dgr... waa... sedeyynye kalau ini benar2 terjadi..... apepun Black is the best (ayt nak sedpkan hati ni) :P




kAkiTaNgAn KeRaJaAn DaPat BoNUs RaYa

Wahhh... jelous ni.... jelous ni...... ni entry jelous.... jelous sbb mama dgn abah dapat bonus.... ^____^ tp on the other side me happy juga sbb at least kurang la sikit beban parents me nak belanja utk raya ni.... Nak harapkan me??? bonus pun tak dapat.. sedey weh.... sob sob... mklum la keje non gamen ni memang mcm ni... lau ada, ada... lau tak de, tak de... prihatin juga kerajaan ni kan... ye la, nak harapkan gaji bulanan nak belanja raya memang tak cukup la... dah belanja bulan2 pun cukup2 mkn, inikan pula nak belanja lebih utk raya... My mom cakap "Alhamdulillah... rezeki anak2...." sukenye..... mama, abah, sila bg separuh ye bonus tu kepada me... hehehe @___@ bonus ni akan d agihkan minggu depan.... so, ready utk cek akaun masing2 yer... huhu... confirm panjangpunye la nak beratur kat mesin ATM ni....


NAJIB berbual bersama timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin
pada majlis berbuka puasa anjuran Perdana Menteri dan isteri
serta majlis penyampaian zakat Kumpulan FELDA di Seri Perdana,
Putrajaya, malam tadi.

PUTRAJAYA: Sebanyak 1.27 juta kakitangan awam akan mendapat duit raya apabila kerajaan mengumumkan bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500 yang dibayar pada pertengahan bulan ini.

Selain itu, kerajaan mengumumkan berita gembira untuk 590,000 pesara kerajaan yang akan menerima Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500.
Ia diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam sebagai menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara. Pembayaran bonus dan Bayaran Khas Kewangan itu membabitkan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion.

“Kerajaan berharap ia meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan serta membantu mereka membuat persediaan menyambut Aidilfitri.

Ini menunjukkan kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajikan penjawat awam dan pesara kerajaan. Pemberian ini juga penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam,” katanya.

Umat Islam dijangka menyambut Aidilfitri pada 30 Ogos ini. Ini adalah kali ketiga berturut-turut penjawat awam dan pesara mendapat duit raya. Pada tahun lalu dan 2009, kerajaan memberikan Bantuan Khas Kewangan kepada kedua-dua kumpulan itu sebelum 1 Syawal.

Kali terakhir kerajaan membayar bonus sebulan gaji atau minimum RM1,000 kepada penjawat awam adalah pada September dan Disember 2008.
Sementara itu, Najib yang bercuti sejak 1 Ogos lalu selepas menjalani pembedahan ‘Arthoscopic’ di lutut kiri memulakan tugasnya pagi semalam.

Beliau yang tiba di pejabatnya di bangunan Perdana Putra kira-kira jam 9.40 pagi kelihatan ceria dan sihat sebelum mempengerusikan Mesyuarat Majlis Ekonomi Negara.

Dalam satu kenyataan, Pejabat Perdana Menteri berkata, Najib dibenarkan bertugas selepas doktor berpuas hati dengan proses penyembuhannya.

Kecederaan lama Perdana Menteri berulang selepas menendang bola ketika merasmikan pertandingan futsal di Himpunan Sejuta Belia di Putrajaya pada Mei lalu. Bagaimanapun, doktor menasihatkan beliau mengehadkan aktiviti harian pada waktu ini sehingga pulih sepenuhnya.

Selain melaksanakan tugas pejabatnya, Perdana Menteri hadir pada majlis berbuka puasa bersama anggota Kabinet di kediaman rasminya di Seri Perdana petang semalam.

p/s; info bharian

Monday, August 8, 2011

TuDuHAn tIdAk BeRaSaS - KnYtaAn BaLaS DaTo' SiTi NuRHaLizA

Hari Sabtu yg lepas me ada wat entry tentang syarikat2 yg tidak berjaya mendapatkan status Halal. Salah satu syarikat yg tersenarai ialah SimplySiti Sdn Bhd. So, ini merupakan kenyataan balas dari Siti Nurhaliza tentang dakwaan bahawa produk beliau mengandungi unsur2 yg tidak baik di Metro Ahad....



KUALA LUMPUR: “Dakwaan kononnya berus pemerah pipi yang digunakan dalam produk SimplySiti (SS) menggunakan bulu babi tidak berasas,” kata penyanyi tersohor negara yang juga Presiden SimplySiti Sdn Bhd, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin.

Siti berkata, beliau dikejutkan dengan satu dakwaan menerusi sebuah blog, kelmarin yang menyatakan berus terbabit diperbuat daripada bulu babi.

“Untuk pengetahuan orang ramai, semua produk SS sentiasa mematuhi peraturan ditetapkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), justeru ia memperoleh kelulusan Halal secara sah.
“Ingin saya tegaskan, produk SS, termasuk berus yang digunakan, mendapat pengesahan Halal, malah kami tidak pernah terbabit dengan isu yang dibangkitkan dalam blog berkenaan iaitu menggunakan bulu babi,” katanya.

Menurut Siti, tercetusnya dakwaan terbabit disebabkan pemeriksaan awal dilakukan Jakim ke atas sebuah kilang yang berpangkalan di Korea Selatan bagi meneliti penghasilan produk SS.

“Ketika pemeriksaan dilakukan, satu berus yang digunakan untuk aktiviti pembersihan kilang ditemui di kawasan terbabit tetapi tidak digunakan dalam pembuatan produk SS.
“Untuk memastikan tiada unsur syubhah (meragukan) dalam produk dihasilkan, kami segera membuat penyucian dan menyamak kilang terbabit 100 peratus bagi memastikan tiada apa-apa yang tidak suci di situ.

“Apa yang ingin ditegaskan ialah, samakan dibuat sebelum proses pembuatan produk lagi dan kilang yang dijadikan tempat penghasilan diyakini bersih dan suci,” katanya kepada Metro Ahad.

Siti menegaskan, pihaknya memberi jaminan produk SS yang berada di pasaran mematuhi peraturan halal Jakim.

“Ingin ditegaskan bahawa Jakim tidak pernah mengambil tindakan undang-undang, menggantung atau menarik balik sijil pengesahan halal produk SimplySiti kerana semua produk kami diyakini 100 peratus bersih dan mematuhi peraturan Jakim,” katanya.

Katanya, jika kesucian produk SS diragui, beliau tidak teragak-agak menarik diri daripada pasaran dan tidak menjualnya kepada pelanggan.

“Menjadi cita-cita dan impian Siti untuk memastikan produk SS halal, suci dan berkualiti. Jika sesuatu produk adalah yang terbaik untuk pengguna, Siti sanggup membuat apa saja dan terus berusaha memperbaiki sebarang kekurangan walaupun usaha itu mengambil masa dan membabitkan kos lebih tinggi.

Siti menjelaskan, pihaknya terpaksa memberi kenyataan media lebih awal memandangkan terlalu banyak spekulasi berhubung perkara itu.

“Siti tampil memberi kenyataan bagi mengelak salah faham orang ramai dan mahu melindungi imej produk yang dituduh menggunakan berus babi,” katanya.

Tegasnya, dalam masa terdekat pihaknya akan mendapatkan kenyataan Jakim supaya perkara itu dapat diperjelaskan dan tidak meragukan pengguna produk kosmetik berkenaan.

“Siti berharap Jakim akan menerangkan kedudukan sebenar. Memandangkan isu ini timbul secara mengejut, pihak SS akan menemui Jakim secepat mungkin.

“Siti memohon orang ramai tidak membuat spekulasi kerana kami sangat prihatin dan sentiasa menitikberatkan kualiti dan kesucian produk kami,” katanya.

Pemilik blog terbabit, dipercayai guru, mendakwa menerima satu surat daripada Jaip yang dihantar ke sekolahnya mengenai senarai nama syarikat yang tidak berjaya mendapat sijil pengesahan halal Malaysia, termasuk SimplySiti Sdn Bhd.

Surat itu dikatakan dikeluarkan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan Jaip, Murad Abd Mutalib.

Tidak cukup dengan itu, pemilik blog berkenaan mendakwa di Facebook, dia mendapat pengesahan daripada Jaip bahawa semua maklumat di blognya adalah sah dan perlu dihebahkan.

Sementara itu, wartawan Metro Ahad cuba menghubungi Murad menerusi SMS tetapi beliau membalas “Maaf, skrg tdk blh.”

Hrmmm... nampaknye Dato Siti dah menjelaskan kebenaran produk dari syarikat beliau yg tidak menggunakan unsur2 yg tidak halal... Bagus mcm tu Dato Siti, sekurang2nya pengguna SimplySity tak ragu2 dgn produk yg d keluarkan.... Kenyataan balas mcm ni penting sbb dapat menyakinkan kembali pengguna... Sebelum produk d hasilkan pun, kilang telah d samak 100%... Apepun di harap pihak SimplySity dapat menyelesaikan perkara ini dgn pihak Jakim secepat yg mungkin. Kemudian, inform pengguna tentang keputusannya.... Harap2 semuanye dapat berjalan dgn baik... actually me pun pengguna produk SimplySity.... me guna Simply5... huhu...

 

Saturday, August 6, 2011

SyKt yg X bRjYa mENdApAtkN PeNgeSaHan HALAL

Siyes!!! ni Entry PENTING ni.... td masa me jalan2 wat lawatan ke blog2 yg len, me terjumpa 1 entry ni kat SINI yg me rasa memang patut, wajib share kpda sume terutamanya Umat Islam.... Ini sume berkaitan dgn HALAL HARAM... Skrg ni mcm2 leh jadi... kita memang kena ambil berat sume ni.... menurut blog tersebut surat tu dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Pahang..  

Diantara syarikat2 yg famous yg terlibat ialah Kopitiam Asia Pacific (Old Town Coffee), Double Snack Food Sdn Bhd, Kyors Kebab, SimplySity Sdn Bhd n banyak lagi la... Jom cek kat list ni....



























Me harap info ni berguna kepada kita semua... Sama2 lah kita ingt mengigati di antara satu sama lain....



Friday, August 5, 2011

tEriNgAT mAsAkAn MaMa

Waktu berbuka ada dalam 5 jam lagi... tp tetibe tengah keje me tringt pula kat masakan mama.. yg paling teringt sngt sbb mama selalu buat menu ni bila time puasa.... lau tak puasa tak dapat la menu ni.... hahaha... iaitu... pecal jawa..... gluuppp.... telan ayaq liur jap...

pic; Uncle G

kepada sesiapa yg tak tau, ni la pecal jawa.... makan dgn kuah kacang... pppeehhh.... menyelerakan betul la......

Mama... sila buat pecal jawa ni dan pos kat sini tau..... if me ckp mcm ni msti mama ckp "lau nak makan balik la kampung"....ok fine... zaaaaasssssss me terbang balik kampung....  huhu.... ingt superman ke nak terbang2....  bukan tak nak balik, tp bulan ni kena saving utk raya.... hik hik hik... ada yg tak dapat duit raya tahun ni nanti... :P 

kat Bazar mana ada jual pecal ni??? area KL?? nak yg sedap tau... dan yg penting kuah kacang kena sedap... sbb me adalah..... HANTU kuah kacang.. nggeee..... @____@

p/s: Mr.S sila sediakan duit raya utk me nanti ye

aLLy iSkAnDAr PuTuS tUnAnG

Baru2 ni heboh tentang Khairul Fahmi putus tunang, hari ni pula d Harian Metro Ally Iskandar menconfirmkan @ mengesahkan yg dia dah putus tunang dgn Nur Aisyah Zainal pada 30 July yg lalu... bukan kat paper je hebot, kat blog2 pun memang heboh la nak2 bila ada gosip panas... Bila belek2 balik entry lama rupanye me tak de buat pun entry dia bertunang masa tu... haha,jgn tnye kenape ye.. me pun tak pasti... jom2 kita baca penyataan dari Ally sendiri;

(suka dgn bju Aishah tu)

SHAH ALAM: “Saya terkilan kerana hasrat menyambut Ramadan dan Syawal bersama tunang tersayang tidak kesampaian kerana detik rasmi iaitu pada 30 Julai (Sabtu) lalu adalah tarikh putusnya ikatan pertunangan kami.

“Sepanjang tempoh lima bulan mengikat tali pertunangan kami cuba untuk mencari keserasian, namun usaha itu menemui jalan buntu,” kata pengacara popular, Ally Iskandar Mohd Mardzi, 35, selebriti tempatan terbaru yang disahkan memutuskan ikatan pertunangan bersama naib juara Gadis Melayu 1, Nur Aishah Zainal.

Ally ketika ditemui di Plaza Alam Sentral, di sini, semalam mengesahkan sudah memutuskan ikatan pertunangannya dengan Nur Aishah, Sabtu lalu apabila kakak dan bapa saudaranya yang bertindak sebagai wakil ditugaskan ke rumah bekas tunangnya (rumah kakak Nur Aishah) di Ampang menyampaikan hasrat memutuskan pertunangan.

“Keputusan ini dibuat atas kata sepakat dan dibincang bersama sejak 23 Julai lalu. Dalam tempoh seminggu, kami cuba berbincang dan memperbaiki hubungan ini, namun usaha kami gagal, akhirnya jalan penyelesaiannya adalah putus tunang,” katanya.

Menurut Ally, walaupun akur dengan keputusan itu, kedua-dua mereka tidak pernah berbalah malah perpisahan itu diuruskan dengan baik mengikut adat Melayu.

Katanya, walaupun mereka sudah mengenali sejak 2008 lagi, namun tempoh tiga bulan mengenali hati budi masing-masing iaitu sejak November tahun lalu sehingga Januari tahun ini tidak cukup buat mereka sebelum mereka mengambil keputusan mengikat tali pertunangan pada 11 Februari lalu.


“Kami merancang mendirikan masjid (berkahwin) pada hujung tahun ini, namun apakan daya jodoh di tangan Allah kerana dia lebih mengetahui ada hikmah di sebalik apa terjadi.

Ally menegaskan, di sebalik keputusan itu tidak pernah timbul isu wujudnya pihak ketiga sebaliknya ia berpunca kerana tiada kesepakatan dan ketidakjelasan hubungan mereka.

Nampaknye dah bukan jodoh Ally dgn Aishah..... Percayalah setiap apa yg berlaku msti ada hikmahnye... Allah lebih tahu ape yg terbaik utk ummatnye... 

Masa me blog walking tadi, terperanjat me tengok dia ckp org2 cakap la tahun 2011 ni trend putus tunang... ??? minta d jauhkan la sume2 mcm ni... To my little sista, please jga your relationship dgn tunang you tu... Termasuk la my friend Mya yg baru bertunang bulan Jun yg lepas... Berdoa la bnyk2 supaya jodoh korang berkekalan.... Me pun berharap semoga jodoh me dgn Mr.S kekal sampai ke akhir hayat.... oit2 tapi buat masa ni kami lum tunang lagi yer.... dlm planning lagi... mayB next year... doa2 kan yer.... ^____^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Reserved to Tieha
Design by Cik Kumbang