Tawaran Hebat !!!

Saturday, December 31, 2011

Tentang Dhia - The End

Sedap nama Nor Kamadia tu kan? me memang lum penah dgr nama ni... Last Thursday, episode last cite Tentang Dhia. Me memang ternanti-nanti episode last tu. Nak tau sangat pe akan jadi kat dia punye MIL tu... Geram betul me tengok dgn perangai dia tu...

pic: Uncle G

Ingtkan happy ending cite ni. Tp sebaliknya pulak.... If korang ingt la kan Dhia ada cakap "Hanya mati yg akan memisahkan mereka" *erk lebih kurang mcm ni la kan* Tup tup last last, Dhia dgn Zikir meniggal sama2..

pic: Uncle G

Mula2 siyes me memang pelik bila tengok Dhia dah menghembuskan nafas yg terakhir, Zikir tak sedih pulak n menangis meraung-raung ke, tau panggilkan doc ke kan bgtau Dhia dah tak de... Rupanye dia pun mcm tau2 je ajal dia dah sampai kan... Dia baring sebelah dia, tido dan terus meniggal sebab angin ahmar...

Kelakar pulak tetibe Zikir ada angin ahmar... ke Zikir memang ada angin ahmar cume me je yg tak tau? Atau pun angin ahmar tu memang boleh menyerang secara tibe2 n me yg tak tau? hehe entah la...

Melly pun dh berubah n Azmi dapat terima dia seadanye... n hidup gembira dgn Melissa...

pic: Uncle G

Tapi..... tak tau ape ending utk mak Zikir dgn Ros tu... Yg penting nak tau sngt ape jadi kat mak Zikir tu... Tp yg bestnye dua2 tak dapat Zikir... sbb Zikir dh ikut Dhia... Ros tu pun tak mengagak... Dhia dah bagi kawin dgn Zikir pun tak tau nak appreciate lagi... Lagi mau marah2 Dhia....

Erk, ape pulak me yg emo lebih ni... hik hik hik... Tp kan, dlm cite ni bnyk betul "Kematian".. Memang menginsafkan me....







Friday, December 30, 2011

Jumaat Terakhir


Hari ni Jumaat, 30.12.2011... Jumaat TERAKHIR dalam tahun 2011. Esok 31.12.2011, Sabtu TERAKHIR dalam tahun 2011.... Rasa syg pula nak tinggalkan 2011 ni.... Banyak kenangan pahit manis yg berlaku sepanjang tahun 2011 ni...

Rasa mcm sekejap je tahun 2011 ni.... Tak puas lagi berada dlm tahun 2011 ni... Sedihnye nak tinggalkan 2011 ni... T_T


pic: Uncle G

Pd me, tahun 2011 ni tahun yg paling best buat me... Org lain me tak tau le.. hehehe.... Mcm2 ujian dan dugaan yg telah me lalui.. Syukur, me masih kuat utk meneruskan hidup ni... Dan masih d berikan peluang utk terus bernafas di muka bumi ini...

Yg manis;

Antaranye me dpt mengatasi rasa takut me utk belajar memandu kereta.. Dan buktinye, me dah ada driving license... huh, bangga jap @_@ Ini juga kiranye one of my azam this year.

Lagi..... me dpt buy my own car.. hehehe puas hati bila ada kete sendiri... tp agak kiciwa lepas 1 bulan dpt my car tu... bukan kiciwa dgn kereta me tu tp kiciwa sbb kete yg sama, enjin lagi besar, bodykit lg cantik, hrga lagi murah.. Tension den... huh, tp tak pe sbb skrg ni kete tu dh berlambak kat jalan raya, cume my Elegance je yg sangat2 jarang nak jumpa kat jalan raya.. hehehe... im proud with my Elegance.

Yg ni pun best. hehehe... 1st step 

My sis, bertunang n bnyak lagi la....

Yg pahit;

Raya pertama tanpa Arwah Atuk.... T_T. sbb atuk meniggal 07.12.2010 = 1 Muharram. Semoga roh arwah Atuk di tempatkan d kalangan orang2 yg beriman.. Amin... huhu sunyi rasanye tak de atuk.. T_T

Abah jatuh n tulang tumit patah.... till now still MC lagi... Tp Alhamdulillah abah dah try berjalan tanpa bantuan tongkat lagi...

Baru2 ni dapat tau mama ada batu karang T_T... sedey lagi weh... b4 ni mama tak de sakit pe2 yg merisaukan... Tp sejak dh masuk 50 tahun ni, ada pula sakit... Skrg mama dah tak boleh nak makan seafood... Makan pun kena jaga, dh tak boleh nak makan mcm2 spt dulu lagi...

Semoga kesihatan mama dan abah bertambah baik....

2011.... good bye T_T
you r so great.... n i will be miss you so much

pic: Uncle G

2012.... welcome to my life.....

pic: Uncle G

2012....please be nice to me okey...





Thursday, December 29, 2011

Akhirnye - tak berombak rindu lagi la lepas ni

Amboi... tajuk... hehehe.... Org lain dh habis dah demam "Ombak Rindu" ni tp me baru je nak tengok.. hehehe... plan2 nak tengok kat panggung tp dah tak de dah pun... T_T


 Tp sebenornye dah lama gile tk pegi panggung wayang tu... ada la dalam 8-9 tahun... hehe lame bebenor... tu yg bila nak tengok satu2 cite tu rasa malas je nak pegi...

Dan pagi ni, me dapat 1 link yg d share kan kat fb untuk "Ombak Rindu Full Movie". Me pun ape lagi, tak melepaskan peluang terus tengok... Yipeeee......

Ni me nk share kat sape2 yg lum tengok mcm me ni, hehehe atau pun sape2 yg dh pernah tengok, nak tengok lagi pun boleh....


Siyes memang best cite ni + sedey.. hehehe....

Enjoy....

Tuesday, December 27, 2011

Aktiviti Malam Isnin

Bila kat kampung dgn me punye "the only adik perempaun, tieha", ada je benda yg kita org nak buat... hehehe.... Masa balik kampung hari tu me ada bawa brg2 utk wat spaggeti sprial carbonara.. Erk betul ke nama dia "spageti spiral?" huhu me kurang pasti la..


Malam tu, me, tieha dan adik bersilat kat dapur nak masak spaggeti ni.. Ceh bersilat la konon, padahal simpel jer...

Resepi yg simple dan mudah sangat... Resepi ni me amek kat kak Ana Suzana... Siyes, dlm blog kak ana banyak resepi yg best dan sedap.... Cuma tak berkesempatan nak try je lagi... If ada adik perempuan me tu baru enjoy nak mentry ni... kalau sorang2 ni tak bersemangat la pulak...




Alamak, gmbr barang2 nak buat resepi ni me tak ambil pula... Excited kemain, so gmbr yg dh siap jer ada.. hehehe....


Ni sos carbonara... sedap sbb creamy sangat.. hehehe... tu me taburkan black paper biar pedas sikit... maklum la tekak melayu ni kalau tak pedas rasa tak lengkap je...


Siap tabur dengan cheese lagi.. Utk hot dog tu me guna yg ada cheese... so berbanyak-banyak cheese la jadinye...

Yg paling suka dgn carbonara ni ialah adik... banyak betul dia makan... Lebih sos carbonara tu me simpan dlm peti sejuk, leh wat brkfst esoknye... Dan besoknye, adik juga yg makan lagi sampai habis.. katanye sedap... hehehe...



Wednesday, December 21, 2011

Siapa yg lebih banyak bekerja?

Cepatnye masa berlalu... Skrg ni dah berada di penghujung tahun 2011.. Rasa sedih pula... OKey, kembali ke tajuk asal. Me ada cerita nak share kat you allss sume.. Utk sume tau....


Kaunselor : Apakah pekerjaan Encik Zainal?

Encik Zainal : Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.

Kaunselor : Halimah pula?

Encik Zainal : Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.

Kaunselor : Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?

... ... Encik Zainal : Halimah yang sediakan sebab dia tak kerja.


Kaunselor : Pukul berapa Halimah bangun untuk sediakan sarapan??
Encik Zainal : Pukul 5 pagi dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.

Kaunselor : Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana??

Encik Zainal : Halimah yang hantar sebab dia tidak bekerja.

Kaunselor : Selepas hantar anak-anak, Halimah buat apa?

Encik Zainal : Pergi ke pasar, kemudian balik rumah untuk memasak dan kemas rumah. Halimah kan tak bekerja.

Kaunselor : Petang hari selepas Encik Zainal balik rumah, apa yang Encik Zainal lakukan?

Encik Zainal : Balik berehat, kerana seharian saya penat bekerja.

Kaunselor : Apa Halimah buat?

Encik Zainal : Sediakan makanan, melayan anak, mengemas dan dia juga mengambil upah menjahit. Dia menjahit sehingga lewat malam kerana dia tidak bekerja.

Berdasarkan cerita di atas, anda rasa siapa yang lebih banyak bekerja?? Rutin sehatian Halimah bermula dari sebelum Subuh sehingga lewat malam, itu juga dikatakan TIDAK BEKERJA?? Suri rumah memang tidak perlukan segulung ijazah atau pangkat yang besar, tetapi peranan suri rumah sangat penting!!!

Ye2 me stuju dgn cerita ni... walaupun isteri bekerja, balik rumah dia akan buat keje2 rumah pula. Nak prepare makan malam lagi, basuh baju, kemas rumah, melayan anak2... hrmmmm mcm2 lagi la kan... Besar sbnrnye pengorbanan seorang isteri tu dlm sesebuah istitusi kekeluargaan kan... @_@

Monday, December 19, 2011

Cantikknye wedding dress mcm ni!

Baru2 ni telah berlangsungnye majlis perkahwinan Ana Dahlia dgn chef Riz... me bukan nak ckp tntg majlis mereka tp me nak cakap tentang wedding dree yg d pakai oleh ana dahlia ni.... Sangat cantik.... Kenape cntik?? sbb me berkenan dgn bunga2 yg kat bawah tu... hehehe....

*pic: Uncle G*

kalau perasan la kan, masa bertunang dulu pun dress ana dahlia penuh dgn bunga2 mcm ni juga... tp color lain la..... gaun bertunang tu lagi cantiiiikkkkk.. kenape cantik?? sebab lagi banyaaakk bunga2 tu.... <============ ayat repeat... sama mcm ayat kat atas tadi.. muahahaha......maknanye lagi banyak bunga = lagi cantik... opss pada me la.. pda pndngn dan pendapat org len me tak tau..

*pic: email*

tengookkk...lagi bnyk kan bunga tu.... ape pun me suka sangat dgn wedding dress ni... meletopss. hehehe.. make me feel like a cinderella.. perasan kejap.


Saturday, December 17, 2011

1 year already

Semalam, 16.12.11 my blog ni dah berumur setahun... setahun jagung katakan... hehe.. tang mana yg "jagung" nye tu tak pasti le sbb tak de pun me buat ape2 entry tentang jagung... hik hik hik. now showing......


taaaraaa..... nampak tak? nampak tak? dah 1 tahun kan? hehehe
... dlm masa 1 tahun ni mcm2 yg dah berlaku.. gembira, sedih, sume ada.... semuanye adalah pengalaman yg boleh d jadikan panduan d masa akan datang.... <====== ape la yg me mengarut ni... hehe.. @_@ 




nota kaki; owh d manakah me berada sekarang ni???

Friday, December 16, 2011

Sanggup ke nak buat???

Pada suatu hari, di waktu malam... tibe2.... "teet, teee" hp ku berbunyi menandakan ada sms masuk. Huhu dah mcm buku cerita la pulak. My sis sms, tnye pndpt okey tak kalau nak buat bunga pahar utk weddingnye nnti nak bunga tisu je mcm gmbr ni.

*pic: Uncle G*

Me cakap la okey je sbb skrg memang trend la. Tp utk 2012 tak pasti la pulak masih dlm trend bunga tisu ke idak... Then dia tnye sanggup ke nak buatkan utk dia?? whaat??? kalau nak buat bunga pahar pun mau 100 - 200pcs.. Kejung tangan nanti... heheh... lagi pun dah lama me tak mengasah bakat dalam bidang2 seni ni. tangan pun dah keras mcm besi dah ni. Me dh survey, paling murah pun sebatang RM 2.50. Zaman sekarang ni kan, sume mahal2. Padahal buat dari tisu je kot...

Time tu juga me bngu n cri pe2 tisu yg ada. Sesi testing2 ni.. hik hik hik.. dan jadi lah mcm ni... ni 8 layer kot tisu tu...


first trial.. memang mencabar sbb tisunye terlalu lembik. Then keesokan harinye excited kemain, beli creap paper kat bookstore. 1pcs 70sen je..


dan... ini lah hasilnye.. nampaknye jejari ku ini masih keras.. kantoooii!!! nampak pulak dawai putih tu... ape daaaaa... ketat sngt ikat smpai dah tak boleh nak tarik sbnrnye *alasan nak cover*... hehehe...


ini yg me dah letak dalam pasu... hehehe.... nak buat bunga pahar barang tak cukup lagi. lagipun color ni bukan color sebenar ikut tema pun. dah color ni jer yg ada kat bookstore tu, so grab je la... oh ye, kat IKEA ada jual tisu color2 ni... RM4.90 / 50pcs lau tak silap. hrrmmmm.. kena pegi tengok ni....

If DIY memang murah la. Cuma rajin dgn tak rajin je kan... Skrg pun ramai B2B yg DIY je bunga telur, hantaran, pomander ball, tq tag, etc. Even kad kahwin pun buat sendiri.... Tapi masih lagi berkira2 samada bunga tisu ni masih dlm trend 2012 ke???



Wednesday, December 14, 2011

Fokus pada baju pink je tau!!

Macam penah nmpak je gmbr ni kan lam entry WW sebelum ni.... Tp bukan itu tujuannye... cuma nak suruh korang fokus pada baju wrna pink je tau... selain pink jgn tengok... ingt!! baju ye... bukan tudung / shawl... baju tau... !! hahaha boleh pula mcm tu kan....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

INGAT!! baju PINK je tau... muahaha....

*

*

*

*

*

*

*

*

*
baju pink...

*owh gmbr ni tak berape nak pink sngt sbb low quality punye camera....*


okey... tengok pink yg ni pulaksss. yg ni memang nampak clear n cntik....
*pic: from email*

sama kan?? budget retis je me ni.... hehehe.... me ada baju mcm retis pakai... korang ada?? *hua hua ayt minta tempeleng ni @_@
Tak sangka same la kita punye baju tu Sharina Ridzuan oi... T_T



Thursday, December 8, 2011

"LEGOLAND MALAYSIA"

Semalam berita kat TV3 ada berita tentang Legoland Malaysia ni...
Utk sesape yg suka berjimba kat taman tema, ni 1 lagi tempat besh yg korang kena pegi n try... LEGOLAND MALAYSIA.... Malaysia's 1st International Theme Park. Tp bukan sekarang lor... kena tunggu siap le dulu. kekekek....

 Dijangka siap pada penghujung tahun 2012 di Iskandar Malaysia, Johor Bahru. Fuyooh.. best ni.. Nak minta belanja la sempena birthday present me buleh tak Mr.S?


Legoland ni bernilai RM720 Million dan current progress dah 40% siap. Legoland Malaysia ni merupakan yg pertama di Asia Pacific dan yg ke - 6 di dunia. Huhu saje je membold kan sbb nak bg korang bangga siket dgn Malaysia ni.




Ni ha, nmpk ni... lum siap lagi... masih dlm pembinaan. Utk yg tertnye2 rege ticket, jom tengok mahal ke tidak....

Harga tiket;

Biasa : RM 140 utk dewasa ; RM 110 utk kanak2 (3-11tahun)
*Discount RM30 utk pemegang Mykad

Pas Tahunan: RM 275 utk dewasa ; RM 210 utk kanak2 (3-11tahun)

Pre-Openning Annual Pass: RM 195 utk dewasa ; RM 150 utk kanak2 (3-11tahun)
*Discount RM30 utk pemegang Mykad

Jualan utk Pre-Oppening Annual Pas ni dijual dalam tempoh tertentu jer.. kira limited time offer la ni... Dan yg paling best dan berbaloi sesangat pas ni valid dari bulan d buka 2012 sampai la 31.12.2013.

Normal price RM275, tp sempena pembukaan dia bg discount la sikit kan nak tarik pengungjung kan.. Lagi pun Boerst (GM Legoland Malaysia) cakap, dia org target 1 million pengunjung utk 1 tahun pertama.
Kalau nak booking blh tengok kat sini http://www.legoland.com.my/ tp for the time beeing utk booking ni dia org lum bgtau mcm mana la.

Rasanye tak mahal kot ticket ni... ye la, mcm2 permainan ada kat dlm tu.. kiranye berbaloi2 la kan...

Ada banyak aktiviti yg menarik kat legoland ni, antranye;

Lego Kingdom

Lego City

Imagination

Land of Adventure

Miniland

Permainan kat Malaysia nanti memang sama dgn ape yg ada kat Legoland yg lain.
Siyeeeeesss... teruja tengok... Rasa nak pegi bawa adik2 me la.... Daaannn... mereka ada perancangan nak tambah water park dkt2 dgn theme park tu... Siyes besttt sesangat....

Tp me ni penakut la pulak nak main games yg mcm roller coaster tu le.. pendek kata mainan yg tinggi2 dan menakutkan tu me takut.. penah main sekali kat genting. tak berape tinggi pun, yg mini je. tu pun dah rasa mcm nak tercabut jantung ni ooooo... pastu tobat tak nak main lagi... so me main la game yg tak brape nak adventure sngt kt bawah2 je la nampknye... hehehe....

Ni gambaran utk taman tema Legoland Malaysia yg akan d bina ni;


Amacam??? best kan?? waahh... teruja pulak nak pegi ni.... Bleh la plan utk family holiday 2012 nnti... Dalam Malaysia je tp experience mcm obersea.. hehehe..... Dah mcm pengiklan tak berbayar laks... Erkk dgn entry ni buleh tak me nak 2 pre-opening annual pass Mr.Siegfried Boerst?? Nak pg dgn Mr.S... Ceh2 budget Mr.Boerst ni baca la entry me ni... Tak pun bagi lebey sikit ler utk adik2 me lagi. hua hua hua...



source: thesun & legoland


Wednesday, December 7, 2011

Tunggu Masa Jer - Banglo utk Apek

Cantik tak rumah ni????

Banglo Apek

FYI, banglo ni ialah kepunyaan KFCM a.k.a Apek... Ini merupakan hadiah kerajaan negeri Kelantan utk Apek sbgai penghargaan sbb bantu Malaysia menang piala Suzuki AFF tahun lepas.. Sekarang dah siap, tp belum d serahkan kepada KFCM.

sumber: Metro

Kenape blm serahkan yer?? sbb Menteri Besar Kelantan dan KFCM masih sibuk dgn urusan masing2 so tak berkesempatan lagi nak adakan majlis penyerahan banglo tersebut. So skrg ni tngh tunggu masa yg sesuai jer.. bnyak la pulak "so" nye.... Untungnye, muda2 dah ada rumah... tak lupa juga nak ucapkan Takziah kpda KFCM yg baru kehilangan adik kesayangnannya...

Me bukan big fan KFCM (ooppss jgn marah je peminat2 apeks sekalian), me suka bila dia selamakan bola dari masuk gol jer... huhu.... Bangga juga dgn skuad bola sepak Malaysia sekarang ni sbb semakin panas dan mengganas sekarang dan telah mengharumkan nama negara Malaysia.. OK Stop... nak cakap pnjg2 tentang bola sepak ni serious me tak tau. So tak leh komen bnyak2...

Lagi berita tentang Banglo Apek ni, leh tengok kat Metro ye...




p/s: jadi atlit pun leh kayo tau... Datuk Nicole David baru2 ni dpt anugerah lagi rasanye sbb kekal jadi ratu squash no.1 dunia 6 kali berturut2... cayalah weyyy....


Monday, December 5, 2011

Kisah ku disebalik 1 Muharram 1433H

Last 2 weeks kita bru je sambut 1 Muharram / tahun baru Islam pada 27.11.2011... Actually me dh wat entry utk wish selamat tahun baru tapi d sebabkan kepenatan yg melampau sepanjang minggu lepas, me tak sempat nak post so jadi la draft jer... nak post sekarang dh jadi belated pulaks.. huhu

Okey, lets start the story... bila teringatkan 1 Muharram, confirm kami 1 family sayu jer hati bila terkenangkan kisah d sebalik 1 Muharram 1432H... Tp story tu next entry yer sbb ni nak story kisah utk 1433H. Sbb dh ckp kat SINI nak cite tntg story ni.... fuh ayat....mcm tonggang terbalik lintang pukang jer....

Previous entry me ada cakap me pegi KFC sbb nak belikan adik me cheezy wedges tu kan.... Actually masa me tengah Q nak beli tu ada story d sebaliknye.... Masa me tngh Q tu, my mama call, then dia bgtau abah jatuh tangga... me dgn bujang pu rushing balik.

Sampai rumah abh kata pegi urut dulu... tp me tngk agak kritikal la juga sbb sampai dh tak boleh nak pijak dah kaki kiri tu... Bila dah urut atuk tu kata rendam dgn ais 15 minit sbb kaki dah membengkak....

Lepas maghrib, abah rendam kaki dgn ais.... abah cakap kaki dia lagi sakit + rasa kebas n mcm2 lagi rasa... Me dgn bujang pun bawa abh pegi hospital... Sesampai d hospital sbb abah mmang tak boleh nak jalan, me ambil la wheel chair. First register + ambil tekanan darah + masuk bilik emergency + kena injection + pegi X-Ray = admitted... kena tahan ward sebab "Tulang tumit retak" . fuhh...berderau darah me bili dengar mcm tu. Ye la lepas ni susah la abah nak jalan.

1st thing yg abah bgtau kat me bila doc ckp kena tahan ward ialah, bawakan makanan, lapar... hehehe... memang me pun lapar sbnrnye sbb tak sempat makan ke hape ke terus zaaaass pegi hospital. Me pun calling2 adik me yg no.2 lak tieha utk hntrkan makanan + bawa ubt abah.

Lepas tieha dh sampai me pun pg masuk ward balik. Actually dah tak boleh masuk sbb bukan waktu melawat, tp nsb baik pak guard tu tak bnyak kerenah dan tak bnyak songeh.... Masa me sampai tu doc tengah buat simen kat hujung katil abah utk d pasangkan kat kaki abah me tu... dan mcm ni la jadinye

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

gmbr ni me ambil curi2... huhu...

lepas doc tu dah pasangkan simen tu abah terus tnye "dah boleh balik ke?" doc kt situ sume gelak... yo la lum sudah lagi dh nak balik.... masa malam tu actually tak boleh nak angkat kaki yg bersimen tu sbb abah kata berat gile. dan nak gerak pun tak boleh sbb sakit.... ni gmbr keesokan harinye....

Then, lepas doc2 tu dah pasangkan simen ni, dtg doc pakar tulang, dia review x-ray tu then dia cakap kat doc2 yg pasang simen tu ape tah me tak pasti le bahasa doktor.. me tak paham le, tp yg me dgr dgn jelas doc pakar tu cakap "ini patah ni, tulang tumit patah". Me ckp dlm hati "whhhaaattt????? patah??? tp mcm mana pulaks docs 4 org yg pasang simen tu cakap tu retakkss?? n me perasan something, dia tak cakap straight to the docs yg dia org buat tu salah. Dia cuma cakap "ini patah ni"... tak kan la dia nak cakap "ini salah ni" kann???? malu la dia org kan....

Then doc pakar tu cakap kat me "ayah adik punye tulang tumit ni patah, esok kita akan tukar simen yg lain la ye" me, angguk je la... bila keesokannye, dia tak tukar pun simen tu sbb doc tu cakap yg ni pun okey... haiiish... me pun peliks la.... kejap mcm ni, kejap mcm tu....

Alhamdulillah la abah tak de bnyak masalah kesihatan.. dan boleh keluar ward keesokan harinye (Sabtu)... ni me amek gmbr masa tngh tunggu doc utk check abah utk kali terakhir b4 abah boleh keluar hospt... bnyk juga procedure nak keluar ward ni rupanye... 1 pengalaman baru buat me....

Owh b4 tu, dah jadi mcm tu ofkoz la kena pakai topang @ tongkat kan.... me nak beli je kat farmasi kat hospital tu tapi tutp lak... ish geram betul. tengok kat situ dia tulis sabtu buka dari pukul 9 pagi smapai 1 tnghari. tp waktu tu baru pukul 11 kot... then me dgn bujang pun meneruskan la misi mencari tongkat d bandar Muar... huh, seb baik jumpa farmasi kat depan Astaka... sederet dgn KFC.

To abah, semoga cepat sembuh dan jgn banyak bergerak....... <======= yg ni me tak sure abah akan ikut ke tak sbb abah bukan jenis yg suka duduk diam... annndd... me paling risau bila abah sibuk je nak bangun n jalan2 kat luar rumah / dlm rumah dgn tongkat tu....

Wah  terpanjag pulak entry kali ni.... huhu... jgn mare yer...


p/s; last week mama dgn abah n my adik2 pg kenduri rumah sedara kat bahau. Mama ckp abah tu kaki je sakit tp hati tak sakit le..

Friday, December 2, 2011

Adik dah dewasa??


Okey, memandangkan sekarang ni musim cuti sekolah... so, huhu adik me yg last tu pun tak melepaskan peluang utk berkhatan a.k.a bersunat (bahasa org kampung.....erkkk ye ke???) Pagi dlm pukul 6.30 hari Jumaat, me call dia. N me dgr suara ceria je, tak takut nak mengadap doctor yg bakal merubah hidup dia... huhu....sadis jer bunyi.


*pic: Uncle G*

Gambar ni tak de kena mengena pun... hik hik hik.... adik me berkhatan dgn sepupunye lagi 2 org.... tak de la segamai mcm ni..

Actually me risau sbnrnye dgn adik sbb dia tu penakut jugak.... Then, me decide utk amek EL dan me pun balik la kampung... tak pasti le risau ke memang sengaja nak cuti ni... @_@ Masa OTW lagi, me dah call mama tnye perkembangan... dan seperti yg d jangka kan.... he's keep on crying dan asyik cakap "mak sakit... sakit mak....." mula2 kesian jugak..tp setiap saat, setiap minit asyik ckp mcm tu jer, geram jugak me... kdng2 me gelak kan dia.. sampai mama kena duduk je sebelah dia tak boleh nak gerak ke mana2.. dah mcm mama bersalin jer gupenye...

And the worst part is bila tak boleh nak sentuh dia sikit pun termasuk la pegang tangan ke hape ke... belum sentuh lagi dh menjerit sakit... memang ni dh kes menipuuusss.... dan paling best bila tak d benarkan snap picture dia...

*pic: Uncle G*

Ceh... budget retis ke tak bagi org nak snap picture.... Then, peh bnyak hal pulaks budak ni, boleh lak request nak makan Cheezy Wedges KFC... sabaaarr je la... Me pun dgn bujang (nama panggilan adik me yg no.3) pegi la meredah jalan raya utk membeli cheezy wedges tu...

Yang peliks nye, hari ke-2 dan seterusnye sepupu2 me yg sama2 berkhatan dgn adik me tu dah boleh berjalan dgn senang hati dan dah pakai seluar pulak tu... tp adik me asyik ckp "mak...sakit...." ish buat me hilang sabar je la.... grrr....

Dan yg tak boleh bla.... mulut dia tu bercakap je tak henti2... if tak cakap sakit, dia akan story mory tntang benda lain... dan if kita org gelak dia marah... reason dia, dia tak boleh gelak sbb sakit... lagi kuat kita org gelak kan dia... sabar je la....

Dan... oit ada dan lagi... adik buka you tube, tajuknye "Kucing nyanyi lompat katak"  then dia panggil me suruh tengok... me tengok la, then me gelak.... adik pun gelak, tp kejap je pastu dia mrh me sbb gelak.... waaaaaaaa sabar je la budak ni.....

Thursday, December 1, 2011

01.12.2011 - Happy 26th Wedding Anniversary

Hari ni 1.12.2011 ialah wedding anniversary my mama dgn abah yg ke 26 tahun... Selama ni asyik lupa jer.. ni baru tau sbb last week terbaca surat nikah mama dgn abah... so, tu yg ingt tu....


Selama 26 tahun perkahwinan mama dgn abah, me tau mcm2 dugaan yg telah mereka tempuhi... mana hidup tak de dugaan dan ujian kan? Bagi me dugaan yg paling hebat bila abah sakit.... salur jantung tersumbat.. masa tu me nak SPM.. memang sedih la sbb at that time me memang perlukan sokongan... tp me faham, n me dpt habiskan my SPM dgn jayanye... itu la rasanye penawar yg terbaik utk abah... and recently abah jatuh dari tangga.... owh.. dugaan... ni me akan cite lebih lanjut kat next entry yer...


Me dan adik2 dari kecil sampai besar, ape yg d minta, selagi benda tu munasabah, mama dgn abah akan beri.... tp me selalunye bnyk mengalah... n abah selalu ajar kalau nak something, cnthnye handphone, kena dapatkan sendiri, beli sendiri... used your own money... belajar berdikari, usaha sendiri.... jgn asyik nak minta2 jer... so far me dgn adik2 memang beli sndri handphone... huhu. me tak marah abah buat mcm ni sbb me tau ada kebaikannya.


*raya 2011 - nampak garang tak abah i? huhu.. tak semua pak polisi baik mcm abah i.. @_@*

Sepanjang hidup kami, mama dgn abah selalu berikan yg terbaik.... Alhamdulillah, makan pakai kami sentiasa cukup.... Mama dan Abah dh jalankan tanggungjawab mereka dgn baik... kini tibalah giliran kami adik-beradik pula utk membalas jasa mama dgn abah...


*sedapnye makan... adik sibuk menyelit*

To mama dan abah, terima kasih banyak2 sebab dah membesarkan kami dgn baik dan sempurna... Segala kasih sayang dan kemewahan yg diberi cukup utk kami... kami tidak meminta lebih, cuma kekalkan kasih sayang dan sentiasa menjadi keluarga yg bahagia... Semoga Allah panjangkan umur mama dan abah, bagi kesihatan yg baik dan d murahkan rezeki selalu....
Amin...

Wednesday, November 23, 2011

Tak terkata-kata rabu ini..... #4


01.09.2011
3 Syawal 1432 Hijrah
Merisik khabar.... @_@

 

Saturday, November 19, 2011

Tutorial Animated Recent Post Widget

Msti ramai yg dah tau mcm mana nak buat recent post widget ni... Tp me baru ni nak buat... huhu.. Bnyk yg me jumpa tutorial tp mcm susah jer... mcm biasa la me msti cri yg senang jer... malas la lau ada yg kena sampai back up template, nak tick edit html bagai tu... me suka cari yg add gadget, then pilih add HTML/javascript. Simple right?

Utk tutorial yg super simple ni boleh jenguk2 kat sini yer... http://tutorialuntukblog.blogspot.com/ lepas save nnti akn jd mcm ni


tp nnti background dia warna putih tau... tah mcm mana td me godeh2 mcm expert pulak kan nak menuko bckground color dia tu.. hik hik hik.... sbb nye tak cntik wrna putih tu...





Friday, November 18, 2011

Voucher Free!!!

Actually nak post entry ni dah lama. Tp masih tak post2 lagi.... Memandangkan me ni memang suka sangat dng McD tu, harus la excited bila nak wat entry ni...

Masa Deepavali last month, me ada order Deewali basket utk one of our client kat Bloom House. And gift tu harga dia RM 500. So, entitled la utk dapat point benilai 500 points. Before 2 me ada belek2 invoice last year sbb nak tengok dulu order gift yg mana. Then me ternampak dia tulis "redemption vouchers" ada 900 points... Wah, bnyak ni... 500 points + 900 points = 1400 points. Me pun bgtau kat my boss, boleh redem vouchers tu. Then my boss kata you ambil je la vouchers tu...



Me dgn gumbiranye hamek la redemption vouchers tu... Utk 500 points entitle utk dapat RM 20 voucher. Ada bnyak la voucher yg boleh pilih. Antaranya McD, KFC, Metrojaya, Jusco n ape lagi tah tak ingt... Sbb me ni suka McD, so McD la menjadi pilihan me.. dlm kepala dh tak de lain fikir, nak belanja Mr.S dgn vouchers ni. Me amek voucher McD RM20 and KFC RM30. Total vouchers RM 50. KFC tu utk me belanja my family... Hrmmm kira adil la tu kan...

Tp bila me renung2 dalam2 voucher tu, fokus2.... tetibe nampak ada gmbr Pizza dgn Rasamas la kt voucher tu... memang dua2 tu under KFC tp tertnye2 boleh ke guna voucher tu kat Pizza atau Rasamas????? Alamak... tak tau pula....

Skrg ni tengah berkira2 bila la nak guna vouchers2 McD tu.... Tengah tunggu Mr.S yg busy mengalahkan PM tu datang utk me belanja dia McD... knape la kamu take time utk datang Mr.S ooiii... org nak belanja ni..... Sbnrnye dh tak tahan nak makan McD tu...  hari2 lalu dpn McD meleleh air liur... hahaha... sadis je bunyi..

Friday, November 11, 2011

11.11.11

Hari ini hari Jumaat a.k.a Friday.... huhuhu...ye, sume org tau tu... Hari ni 11.11.11. Hari ni juga 15 Zulhijjah 1432 Hijriah....actually Nak juga buat entry kat tarikh yg sungguh cantik ini.... (maaf ye Mr.S ku)

Ramai yg berebut-rebut utk mengabdikan tarikh ni utk something yg best cnthknye nikah.... Yeah, i know you all minggu ni memang bnyak wedding invitation kan? So kepada sume pengantin dan bakal pengantin yg me kenal ke tak kenal ke termasuk my Ex-Classmate masa kt UiTM dulu, Fairuz Fadzilah Saat & Amin, Nor Shakila Abd Rahman & Pasangan dan Amilia Saidin & Pasangan......  Selamat Pengantin Baru.... Semoga Kekal dan Bahagia Selamanya.... InsyaAllah lau tak de aral sampai la me kat mana2 rumah nnti... To kak kila, sorry tak dapat datang yer jauh... padahal tak de la jauh mana pun Melaka tu kan.... huhu...

pic: Uncle  G

And to Faizal Ismail a.k.a FBI @ Hot FM (deejay Hot FM)... Tahniah atas kelahiran baby boy pada hari ni iaitu 11.11.11 @ 9.03 pagi tadi..... Mesti itu baby manyaaakkk onnngg.... huhu...







p/s: Mr.S jom kita cari tarikh yg cantik utk majlis kita nanti.... :P berangan je dulu....

Wednesday, November 2, 2011

Assalamualaikum.... after the long silent.... huhu long la sangat.... baru sebulan jer.... nmpak tak, nampak tak...... bnyk nye sawang labah2... huhu... okey ni me nak buat operasi bersih... oit bukan bersih yg kuning tu...tp operasi membersihkan blogssss....

 Tp dalam masa bersilent tu mcm2 yg telah berlaku..... gmbira ada, sedih ada, kecewa, marah, semua perasaan menjadi satu.... kenape me silent @ bisu??? d sebabkan sesuatu... tapi kenapa me muncul pulak tetibe ni pun d sbbkan sesuatu... 1sebab yg menyebabkan berlakunye 2 perkara... huh... tragik je bunyi..

Tp hari ni entah kenape me nak mulakan 1st entry bulan November ni dgn entry sedih dulu....

pic: uncle G

Susahnye menjadi seorang yg setia.... teeeeeeettttt....... ha, mula la tu memikirkan apekah masalah me sekarang kan... hehe.....
S.E.T.I.A
  Ada org yg berpendapat, bila kita setia dgn seseorang msti dia akan setia dgn kita balik (op-cos), percaya dgn kita (alamak terngiang-ngiang pulak lagu Percaya Padaku tu), bersangka baik, annnnddd... semua yg +ve2 la.....
Ada tak yg bila kita setia, kita akan dapat benda yg berlawanan??? .... that means benda2 tau perkara2 yg -ve.... hrmmm ada jugak kan.... yg main kayu sepoloh, tak pecaya kat kita, berperasangka buruk... huiiss mcm2 pulak lau nak d senaraikan.... mana tau kan, mcm2 boleh jadi.... Sbb tu la me kata susahnye menjadi seorang yg setia....

Walaupun me masih mampu senyum mcm ni.....

pic: uncle G
(ceh nak interprame jugak kmbing ayah me ni <==== huhu nmpak nau tipu)

tp dalam hati ni... tak siapa yg tahu....

pic: uncle G

teeeettttttt...........
nmpk sngt tipu, hahaha you all dh tau la kan, sbb dah baca entry ni kan... hehehe..... dun know what to do anymore.... just pray, pray, pray and doa doa doa...... Ya Allah, kuatkan lah hati hamba mu ini.... Amin...






mood: sedih...

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday #3


*after long silent (my sis la ni).....
my dream wedding ring...

Friday, August 19, 2011

Today is Friday.... yeah... sume org tau hari ni hari Jumaat.... I love friday... ngeh ngeh ngeh sape yg tak love dgn Friday... sbb Sabtu adalah cuti... ooppss.... Friday is not my 2nd bf okey... hehehe.... motif bgtau hari ni jumaat sbb nak jelouskan kpda sesape sahaja d luar sana yg kena keje hari Sabtu... hehehe... jahat gile....

Actually me nak tunjuk gmbr ni....


+

ini



kenape??? until today my bos yg bertanggungjawab utk menyain borang cuti tak masuk lagi.... T__T wahh....bengkek dah menunggu.... minggu ni entry penuh tentang borang cuti yg tak bersain ni....

Kalau sampai hari yg me nak cuti tu pun still dia tak dtg n sign form ni.. jwbnye......



me nak cuti jugak... tak peduli... tak nak datang office... suka hati la nak cuti brape lama pun...hehehe... nanti dah keje balik baru la isi form cuti yg baru..... nanti bila my bos call ckp jer mcm ni "owh, sorry sy dah ada kat kampung la" ngeh ngeh ngeh (ketawa jahat)... takkan dia nak ckp dtg office skrg juga kan....

Gile jahat, tp me tak peduli... tak nak datang jugak keje! Nak cuti....! okey thanks...



Thursday, August 18, 2011

Sampainye Hati Kamu Wahai Manusia...

Hari ni dah 18 Ramadhan... Tak sangkakan.... pejam celik pejam celik dah 18 hari kita berpuasa... lau nak shopping raya pun minggu ni jer tinggal... next week msti ramai yg dah berpusu2 pulang ke kampung kan... tp msti ada juga yg nak wat persiapan terakhir kt kampung nun... honestly me tak prepare pe2 lagi... huhu, baru je beli baju raya 1.. tu pun online.. duit raya pun lum tukar lagi... uhuk uhuk.. nampknye tahun ni tak de duit raya la ye.... hehe ^__^

Ni me nak cite tentang kisah sedih yg telah berlaku pada petang 16 Ramadhan yg lalu... Pas me bali keje me pun park la si scoot kat tempat parking lor... tak kan kat dalam rumah lak... @__@ then masa tngh kunci2 si scoot tetibe ada seekor anak kucing yg sungguh comel d bawah si scoot.. Bulunye lebat tompok2 cokelat n kelabu.... Usianya dalam 1-2 bulan lau tak silap me... Me pun sempat la usap2, angkat2 dia sebelum masuk umah....

Dalam pukul 6 lebey... 6.30 gitu la.... me kat dapur tengah tolong my aunt masak.... sementara tu me sempat jengah ke luar tingkap dan... dan.... dan...... sedeynye... me dapati kucing tadi tu.... kucing tadi tu...... waaaa............ sedey weh...... kucing tadi tu dah pun meninggal dunia kena langgar.... leper wey.... isi perut tak de pun yg terburai.... tp ape yg pastinye leper..... me rasa me tau sape kah manusia yg tak bertonggengjawab tu.... b4 tu ada van park kat situ... dan van tu lah yg telah melanggar kucing tersebut.... hantu betul la ca ya nun alif tu... sesuka hati jer.... rushing sngt nak pg mana?? nak pg berbuka kew?? eeee.... geram betul.... dah la sebelum kejadian tu me ada main2 dgn anak kucing tu.... tapi siyes memang comel... kalau alif nampak msti dia suka... tp nak wat mcm mana kan... umurnye tak panjang.... T__T dan kucing tu pun telah selamat d kebumikan....


Wednesday, August 17, 2011

Rabu yg tak terkata-kata #2


pic; Uncle G

Arrgggghhh...... my bos tak masuk lagi + tak sign lagi borang cuti = picture kat atas ni

Tutorial hide shoutbox

Utk mengemaskan blog me yg me rasa dh mcm semak jer... sume nak d letak kat sidebar belah kanan nun, me pun wat la alternative len supaya tak de nampak semak... salah satunye hidekan shoutbox tu... so, kurang la siket gadget2 kat sidebar tu kan... sebenaunye dah lama juga me nak hidekan shoutbox ni cuma tak berkesempan jer.... so, ni tutorialnye;

1. Pg kat Dashboard ===> Design ===> Add Gadget ===> pilih HTML/Javascript

2. Copy n Paste kan code kat bawah ni kat HTML/Javascript tadi. Gantikan ayat yg berwarna biru tu dgn code shoutbox. (leh guna code shoutbox yg sedia ada kt blog korang tu)

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
Masukkan kod Shout Box di sini
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
3. Preview & Save

Dan jadilah mcm ni..... taraaaaa....

Tuesday, August 16, 2011

Mood Raya

Since semalam lagi lagu2 raya dah start d main kan d corong2 radio... Owh.. bila dgr kat opis rasa terus malas nak wat keje... Rasa nak switch off PC and balik kampung... hehehe... melampau la mcm tu kan...

Ni mana bos ni.. semalam tak masuk opis... me dah terpacak pg2 lagi kt opis dgn semangat juang yg tinggi utk apply cuti raya.. tup tup dia tak masuk utk cek n sign form cuti me.... Peeehhh... menyirap satu badan.... sabar..sabar....

pic; Uncle G

Cuti tu penting ooo.... Lau tak, tak best la raya... hehehe... Pg2 ni pun me dh dngr lagu raya... syahdu jer terus ingt nak balik kampung.. hehehe... tak habis2.... selagi tak raya, memang tak habis kan...

Hopefully hari ni bos masuk... kejap pun tak pe la janji dia sign surat cuti tu sudah....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Reserved to Tieha
Design by Cik Kumbang