Tawaran Hebat !!!

Wednesday, April 6, 2011

kEnApE kItA pErLu bALiK kErJa AwAL??

Kenapa kita perlu balik kerja awal??? Hrmm kenapa ye... Walaupun me msh blum kawin tp me hari2 balik awal... kul 5 dh balik..huhu...opppsss...me bukan kerja dgn gamen yer... me kerja sykt swasta.. tp my office hours dari pukul 9pg smpai 5 ptg... best tak best tak??? huhu best giler..




Jom baca knape kita perlu balik kerja awal?? Cite ni bkn my experience ye tp kisah benar dari seorang hamba Allah..

Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,
"Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga,
Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati,
Kami saling melambai sambil berlalu pergi,

Tetapi di rumah lain pula ceritanya,
Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda,

Lewat petang, tika memasak makan malam,
Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,


Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,
Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,
Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,

Sedangku berbaring di katil mendengar musik,
Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali,
Begitu bersopan dan merendah diri,
Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,
Kan kau temui bunga-bungaan berterabur",

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,
Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,
Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,
Airmataku mencurah ibarat air di kali,

Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,
"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?
Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,
ibu tentu suka terutama yang unggu,

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,
Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,

Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,
Saya tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,
dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu,



FAMILY


Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,
syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,
dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,
akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja,
Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak.
Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?


Tahukah anda makna "FAMILY"?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU



" HARGAILAH KELUARGA ANDA "

So, kenapa kena balik keje awal???? sbb kena spend masa utk family juga...

4 comments:

kuntumz said...

aah mmg pun, mls nk kata org lain tpi nak kata diri sendiri..dgn org luar kemain boleh bersopan tpi klo kat umah, mmg cepat naik hangin ngan anak....knp yer???lumrah ker??

RaJa NuRuL FaTiN said...

lepas baca ni sedih la plak, trus jadi homesick. harap2 nanti saya akan dapat tempat kerja yg dekat ngan keluarga supaya boleh tinggal ngan keluarga. Dah lama sangat x tinggal dgn mereka

Ms Serry + Fatieha Fatie said...

kuntumz; huhu tak tau la kak memang lumrah manusia kot, dgn org len kita lyn baik gile, tp dgn darah daging sndiri mcm ape je...tp bila kita susah, dgn org yg kita ada kena mngena ni juga yg kita minta tolong kan...so skrg kita kna tukar, dua2 kena layan baik2.. org lain dan darah daging kita..

Ms Serry + Fatieha Fatie said...

Raja Nurul Fatin; oit2 homesick sikit2 tak per jgn teruk2 nanti susah..btl tu duk dgn family sndiri lagi best sbnrnye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2012 Reserved to Tieha
Design by Cik Kumbang